Pazartesi Günü Piyasalarda Bilmeniz Gereken 5 Önemli Gelişme

Investing.com – 22 Temmuz Pazartesi günü piyasalarda bilmeniz gereken 5 kıymetli gelişme:

1. Orta Doğu tansiyonları üzerine petrol yükseliyor; Libya üretime tekrar başladı

Orta Doğu’daki tansiyonlar yatışma işareti göstermezken, petrol fiyatları %2 civarı yükseldi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Cuma günü İngiliz bayraklı bir tankere Körfez’de İran tarafından el koyulmasının akabinde Pazartesi günü acil bir toplantı düzenleyecek. Medya raporlarının ortaya koyduğuna nazaran, ülkenin politikleri İran varlıklarını dondurmayı düşünüyor.

İngiliz komitenin, Basra Körfezi’nin içinde ve dışında nakliye için geçit olarak kullanılan Hürmüz Boğazı’ndaki güvenliği muhafaza prosedürlerini tartışması bekleniyor.

Petroldeki getirileri sonlu tutan bir öbür gelişmeye nazaran, Cuma günü kapatılan Libya’nın en büyük petrol alanı, Pazartesi günü yarım kapasite ile üretimine devam etti.

2. Şahin Fed yetkilileri faiz indirimi için sebep görmüyor

Boston Fed Lideri Eric Rosengren piyasanın ABD merkez bankasının 30-31 Temmuz toplantısından politik gevşeme beklentilerini tekrar değerlendirmeye zorladı.

Rosengren Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Bankası üzere başka para otoritelerinin politik gevşeme için nedenleri olabileceğini, lakin ABD iktisadının teşvike gereksinim duymadığını söyledi.

CNBC ile yaptığı bir röportajda “ABD iktisadı gevşeme olmadan harika işliyorsa, gevşeme istemiyorum” dedi. Görüşme sonrasında piyasalar 50 puanlık indirim ihtimallerini düşürse de, çeyrek puanlık indirim ihtimali %100 olarak kaldı.

3. ABD borsaları ilgi odağındaki yararlar ile toparlanmaya hazırlanıyor

ABD vadeli süreçleri yüksek bir açılışa işaret etti. Wall Street S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde Mayıs ayından bu yana görülen en büyük haftalık kayıplardan bir ölçü yükselmeye hazırlandı.

Gündemde majör bir ABD makro verisi olmazken, piyasalar açılış öncesinde Halliburton (NYSE:HAL) ve RPM International (NYSE:RPM) üzere şirketlerin çıkar raporlarına odaklanacak.

Whirlpool (NYSE:WHR) ve TD Ameritrade (NASDAQ:AMTD) piyasa kapanışının akabinde çeyrek periyotluk sonuçlarını paylaşacak.

Avrupalı yarar raporlarında, Çin hükümetinin artan sıhhat hizmeti harcaması, Hollandalı sıhhat teknolojisi şirketi Philips’in (NYSE:PHG) ikinci çeyrek için beklenenden daha güzel satış büyümesi paylaşmasına yardımcı oldu. Raporlar dışında, yılın birinci yarısında Bridgewater Associates’in (NASDAQ:BWB) amiral fonu Pure Alpha’nın %5 düşüş yaşadığı bildirildi. Financial Times’a nazaran bu, yirmi yıl içindeki en makûs performanslarından biri. Makro eğilimlere işaret eden fon, global pay senetleri ve tahvillerin gevşek para siyaseti umutlarına verdiği olumlu bir tepki ile şaşırdı.

4. Çin’in yeni Nasdaq stili piyasası yükselişte

Küresel iktisada ait yaygın kaygılar Asya piyasalarına ziyan verse de, Çinli firmalar için yeni bir Nasdaq üslubu borsa – Science and Technology Innovation Board, STAR Borsası – birinci süreç gününde yükseldi.

Çip üreticisinden sıhhat hizmetleri firmasına kadar birinci 25 şirketlik kümenin 16’sı, Şangay Borsası’nın yürüttüğü STAR Borsası’nda birinci halka arz fiyatlarını neredeyse iki katına çıkardı.

Borsanın, aktiviteyi makul hudutlar içerisinde tutmak için tasarlanan devre kırıcılarını harekete geçiren gürültülü bir birinci süreç gününde, firmalar ortalama %140 artış kaydetti. Günün en zayıf performans sergileyeni %84 artış yaşadı.

5. Sterlin Brexit’e ait siyasi çekişmelerin baskısı altında

Sıradaki Başbakanı belirleyecek olan İngiliz Muhafazakar parti liderlik yarışı oylaması, eski Dışişleri bakanı Boris Johnson’ın, rakibi Jeremy Hunt karşısında kazanacağına olan genel beklenti ile TSİ 19.00’da sona eriyor. İki kıdemli bakanın Johnson kazanırsa istifa edeceklerine yönelik tehditlerinin akabinde, sterlin ABD doları ve euro karşısında %0,3 geriledi.

Maliye Bakanı Philip Hammond ve Adalet Bakanı David Gauke Pazar günü yaptıkları açıklamada, Johnson’ın 31 Ekim’de ülkeyi anlaşmasız bir halde AB’den çıkarma riskini kabul etme niyetini destekleyemeyeceklerini söyledi. Daha az kıdemi olan dışişleri bakanı Alan Duncan Pazartesi günü istifa etti bile.

Theresa May Çarşamba günü ayrıldığında parti önderi olarak onun yerine kimin geçeceğini sonuncu oylama belirleyecek. Kazanan, tekrar de Başbakan olarak Avam Kamarası tarafından onaylanmak zorunda kalacak. Bu adım yakın tarihin birçok için bir formalite oldu, lakin Hammond ve öbürleri isyan tehditlerini gerçekleştirirse, Johnson’ın bilhassa çoğunluğu denetim etmekte sorun yaşayabileceğini göz önünde bulundurursak, bu kere karışık olabilir.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu