Perşembe Günü Piyasalarda Bilmeniz Gereken 5 Önemli Gelişme

1. Çin, Trump’ın Son Vergilerine Karşı Misilleme Yapmak ile Tehdit Ediyor

Çin ABD’nin Çin ithalatının geri kalanın fiilen vergi koyma teşebbüsüne karşı misilleme yapacağının sinyalini verdi.

Danıştay Vergi Komitesi’nin bir değerlendirmesinde, detay verilmeksizin Çin’in “misilleme yapmak için gerekli tedbirleri almaktan diğer seçeneği olmadığı” belirtildi.

Çarşamba günü, Trump birinci kere Çin ile bir ticaret muahedesini Hong Kong'daki demokrasi yanlısı protestoculara yönelik ülkenin gösterdiği muamele ile ilişkilendirdi ve iki ülke ortasındaki ekonomik ve siyasi üstünlük uğraşındaki riskleri daha da artırdı. Trump, Lider Xi Jinping ile “kişisel bir buluşmanın” çıkmaza girebileceğini argüman etti.

Çin medyası anakarayla hududun çabucak ötesinde bekleyen zırhlı araçların varlığından bahsettiği için Hong Kong'daki atmosfer gerginliğini korudu. Piyasayı yönlendiren offshore yuan, resmi anakara kuruna daha uygun hale gelerek güçlendi.

2. Data Dökümü Tahvil Piyasası Hassaslığını Test Edecek

Bir dizi ABD iktisat verisi, global tahvil piyasalarında Çarşamba günü yaşanan rallinin gerisindeki sakinlik kaygılarının ne kadar değerli olduğunu gösterecek.

Temmuz ayı için perakende satışlar, Empire State imalat endeksi, Philadelphia Fed imalat anketi, geçen haftanın birinci işsizlik müracaatları ve ikinci çeyrek ünite emek maliyeti gündeme gelecek. Ülke çapındaki endüstriyel ve imalat üretimi dataları de başkalarını takip edecek ve Ulusal Konut İmalcileri Birliği Konut Piyasası Endeksi (National Association of Home Builders’ Housing Market Index) açıklanacak.

Tahvil piyasaları getirilerinden vazgeçme havasında olmadı ve gecelik sırf hafif bir düşüşle randımanlarını Çarşamba gününün en düşük düzeyinin biraz üzerine çekti. Çarşamba günü 2007’den bu yana 2 yıllık emsali karşısında birinci sefer düşüş yaşayarak panik yaratan 10 yıllık Hazine tahvil randımanı, %1,57 puanda, %1,56 düzeyinde duran 2 yıllık verimlerin bir ölçü üzerinde seyretti. Çarşamba günü tüm vakitlerin düşük düzeyi %1,96’ya düşen 30 yıllık randıman %2,00’a yine yükseldi.

3. Piyasalar Düşük Açılacak

ABD pay senedi piyasaları, Çarşamba günü Çin’in Lider Trump’ın Twitter’daki uzlaşma teşebbüsünü boşa çıkarmasının akabinde gördüğü yılın en büyük tek günlük düşüşünü daha da ilerleterek bir sefer daha düşük açılmaya hazırlandı.

Dow 90, S&P 500 4 ve Nasdaq 100 33 puan geriledi.

Asya piyasaları Wall Street’i genel olarak düşüşle takip ederken, Avrupalı piyasalar da açılıştaki cılız bir artışın akabinde düşüşe geçti.

4. Walmart (NYSE:WMT), Alibaba (NYSE:BABA) ve Cisco (NASDAQ:CSCO) Çıkar Raporları İlginin Odağında

ABD ve Çinli tüketiciler için iki sembol olan Walmart (NYSE:WMT) ve Alibaba (NYSE:BABA), açılış zili öncesinde çeyreklik raporlarını sunarak global perakende ve tüketim eğilimlerine yönelik bir görüş sunacak.

Bu raporlar öncesinde kurumsal IT harcamalarının kaba bir temsili olan Cisco Systems (NASDAQ:CSCO), Çarşamba günü beklenenden daha zayıf varsayımların olduğu bir rapor yayınlayarak, paylarının %7 üzerinde düşmesine neden oldu.

Cisco'nun Temmuz ayına kadar olan üç aydaki %6 satış büyümesinin akabinde mevcut çeyrek için kestiriminin %2’den fazla olmaması pek birçoklarını şaşırttı.

Baskı altında olan bir öteki pay senedi, WeWork’un, birtakım yeni halka arzların gerisindeki iş problemlerinin ne kadar zorlayıcı olduğunu hatırlatan halka arz broşürünün yayınlanması nedeniyle, Çarşamba günü %7 kayıpla tüm vakitlerin yeni düşük düzeyine gerileyen Uber Technologies (NYSE:UBER) oldu.

5. Stoklardaki Artış Sonrası Petrol Fiyatları Düşüşe Geçiyor

Çin ve Avrupa’dan gelen haberler üzerine ABD harmanının %1,8 kaybetmesiyle, ham petrol fiyatları yine düşüşe geçti. Hissiyat, ABD ham petrol stoklarındaki arka arda ikinci artış ile bir darbe daha almış durumda. Güç Bilgilendirme Dairesi Çarşamba günü ABD stoklarının 2,3 milyon düşüş varsayımlarının tersine 1,58 milyon varil arttığını söyledi.

Perşembe günü arz/talep istikrarının kötüleştiğine dair daha çok ispat ortaya çıktı. Raporlar, OPEC’teki en büyük ikinci petrol üreticisi olan Irak’ın Temmuz ayında Haziran ayından pek değişmeyen bir ölçüde, günlük 4,85 milyon varil üretim yaparak anlaşılan limitinin üzerinde üretim yapmaya devam ettiğini ortaya koydu. Sayılar, Memleketler arası Güç Ajansı’nın bu ve gelecek yıl için talep büyümesi kestirimlerini düşüş istikametli revize etmesinden sırf günler sonra açığa çıktı.

Öte yandan, ABD Adalet Bakanlığı Temmuz ayında İngiliz ordusu tarafından ele geçirilen bir İran tankerine mahkeme kararı ile el koymak için dava açtı. Cebelitarık’taki bir mahkeme, gün içinde bırakılmasına hükmetti.

Başa dön tuşu