Eski Ekonomi Bakanı Çelebi: Mart’ta Asgari Ücrete Artış Gelebilir

Türkiye’nin gündeminde yer alan enflasyon konusu çok konuşulmaya devam ediyor. Yetkililerden, alanından uzaman kişilerden açıklamalar gelirken, önemli bir isimden de değerlendirme geldi. Eski Ekonomi Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, Türkiye’nin ekonomisine dair açıklama yaptı.

Çelebi Dünya Gazetesi’ne, asgari ücret, enflasyon, döviz kuru ve liralaşma politikası konuları hakkında konuştu.

“Mart’ta Asgari Ücrete Artış Gelebilir”

Türkiye’de temel meselenin istikrar olduğunu dile getirerek, bugün ekonomiye bakıldığında güvensizlik olduğunu söyledi. Özellikle tarım alanında bir gelecek kaygısı olduğunu aktardı.

Eski Ekonomi Bakanı, asgari ücret konusuna değinerek, yakın bir zamanda ara zam olmayacağına dair açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Vedat Bilgin’in aksine konuştu.

Çelebi, Mart ayında asgari ücrete bir artış daha beklendiğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

“Tahminime göre Mart’ta 10 bin TL seviyesine çıkarılacak. Gayri safi milli hasıladan dar gelirlerin aldığı pay yüzde 34’tü. Bu oran yüzde 25’e düştü. İnanılmaz bir gelir gerilemesi var. Bu toplumun huzurunu da tehlikeye atıyor.”

“Türkiye Bu Enflasyonla Çok Fazla Gidemez”

Çelebi, enflasyonun düşüşe geçtiği ve ateşinin dinemeye başladığı mesajını veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin aksine Türkiye’nin bu enflasyonla çok fazla gidemeyeceğini belirtti.

Bunun yanında ülkenin seçim sonrasında enflasyonla çok disiplinli bir politikayla mücadeleye girmesi gerektiğini aktardı. Enflasyon rakamının inmesinin hayat pahalılığı sorununu çözmediğini dile getirdi.

Türkiye’yi zorlu bir dönem beklediğini dile getirerek seçimden sonraki ayların 2023 yılını toparlamaya yetmeyeceğin ve 2024 sonuna kadar uğraşmak gerekeceğini bildirdi. Bütçede gelir gider dengesinin kalmadığını vurguladı.

“Kur Masada Değil Piyasada Belirlenir”

Seçime kadar olan sürecin belirsizlik içerdiğini kaydeden Çelebi, herkesin liralaşma politikasının ne kadar devam edeceğini düşündüğünü söyledi. Türkiye’nin ihracatla büyüme modelinin doğru bir model olduğunu belirtti. Temel meselenin döviz olduğunu bildirdi.

Özel kur taleplerini yanlış bulduğunu vurgulayan Çelebi, kurun masada değil piyasada belirleneceğini kaydetti.

Çelebi, “Kur korumalı mevduat kitlendi, yeniden cazip hale getirmek için faiz üst sınırı kaldırıldı. Bana göre günlük kararlar alınarak götürülmeye çalışılıyor.” yorumunda bulundu.

Başa dön tuşu