Investing.com – TÜRK-İŞ Araştırmasının Haziran 2019 ayı sonucuna nazaran:
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve kâfi beslenebilmesi için yapması gereken aylık besin harcaması fiyatı (açlık sınırı) 2.067,17 TL,
Gıda harcaması ile birlikte giysi, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sıhhat ve gibisi muhtaçlıklar için yapılması zarurî başka aylık harcamalarının toplam meblağı ise (yoksulluk sınırı) 6.733,44 TL,
Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.558,94 TL olarak hesaplandı.
TÜRK-İŞ’in bilgileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2019 Haziran ayında şu halde oldu:
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken taban harcama meblağı bir evvelki aya nazaran yüzde 2,67 oranında geriledi.
Yılın birinci altı ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 6,49 oranında oldu.
Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 20,58 olarak hesaplandı.
Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 22,64 oldu.
TÜK- İŞ raporunda şu yoruma yer verdi:
“Hesaplanan bu meblağlar ile bekar bir emekçi için aylık net 2.020 TL olarak belirlenmiş minimum fiyat dikkate alındığında, çalışanların içinde bulunduğu geçim koşullarının olumsuzluğu ortaya çıkmaktadır. Enflasyonda görülen yükselme, bilhassa aile bütçesinde değerli yeri olan besin hususu fiyatlarında son devirde yaşanan artış, başta çalışanlar olmak üzere dar ve sabit gelirli kesitlerin yaşama kaidelerini olumsuz etkilemektedir. Lakin mevsim koşullarının tesiriyle bu ay sebze-meyve fiyatlarında görülen gerileme besin için yapılması gereken harcama fiyatını olumlu etkiledi ve bir evvelki aya nazaran yapılması gereken harcama 57 TL azaldı. Sebze-meyve fiyatları geçen ay seviyesinde kalsaydı, mutfak harcamasında azalma yerine artış kelam konusu olacaktı.
Gıda harcaması fiyatı yılbaşına nazaran 126 TL ve bir evvelki yılın tıpkı ayına nazaran 353 TL arttı. Ailenin yapması gereken toplam harcama fiyatı ise son altı ayda 410 TL, son bir yılda ise 1.149 TL artış gösterdi.
TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan besin fiyatları endeksi ve TÜİK tarafından hesaplanan besin endeksi ile tüketici fiyatları endeksindeki gelişim son on iki aylık değişim oranı üzerinden birlikte değerlendirildiğinde, besin fiyatlarının tüketici fiyatları üzerinde bir gelişim gösterdiği ve bu eğilimin bilhassa son bir yılda belirginleştiği görülmektedir.”