Avustralya’da ithalat azalırken ticaret dengesi beklenmedik şekilde büyüdü

Investing.com – Perşembe günü açıklanan bilgilere nazaran Avustralya’nın ticaret fazlası, Kasım ayında beklenmedik bir biçimde artarken zayıflayan mahallî talep nedeniyle ithalat, daima bir düşüş kaydetti ve ülkenin devasa emtia ihracatı büyük ölçüde sabit kaldı.

Ülkenin ticaret dengesi, Kasım ayında 13,201 milyar Avustralya dolarına (“dolar”) (1 Avustralya doları = 0,6919 Amerikan doları) yükselerek 10,50 milyar dolar olan beklentileri aştı ve geçen ayki 12,22 milyar doların da üzerine çıktı. Sayı, Haziran ayındaki rekor düzeyden bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

Avustralya’ya yapılan ithalat, Kasım ayında bir evvelki aya nazaran %1 düşerek gerilemeye devam etti. Tüketici harcamaları üzerindeki baskı, ay boyunca en çok cümbüş malı ithalatının düşmesine neden olurken iş faaliyetlerindeki zayıflama eğilimleri de sermaye malları sevkiyatlarını önemli biçimde azalttı.

Avustralya iktisadı son aylarda yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranlarının baskısı altında ve bu da tüketici ve iş dünyası hissiyatını olumsuz etkiledi. COVID-19 sonrasındaki patlamanın sürat kesmeye başlamasıyla birlikte Avustralya iktisadı, üçüncü çeyrekte beklenenden daha yavaş bir süratte büyüdü.

Ancak iktisadın kimi istikametleri, bilhassa de ihracat odaklı işletmeler, mahallî ekonomik aksiliklere karşın istikrarını korudu. Avustralya’nın ihracatı, Kasım ayında bir evvelki aya nazaran büyük ölçüde yatay seyretti.

Ülkenin en büyük ihracatı olan metal cevheri ve mineral sevkiyatlarındaki artış, ay boyunca global petrol ve gaz fiyatlarının düşmesiyle zayıflayan yakıt ihracatıyla büyük ölçüde dengelendi. Yeniden de datalar, dünya genelindeki ekonomik zahmetlere karşın ülkenin esas ihracat eserlerine yönelik deniz çok talebin güçlü kaldığını gösteriyor.

Avustralya’nın emtia ihracatının genel olarak ülkenin en büyük ticaret ortağı olan Çin’deki yine açılmadan faydalanması bekleniyor. Avustralya’nın metal cevheri ve kömür ihracatının büyük bir kısmı Çin’e gönderiliyor.

Çin’in yaklaşık üç yıl süren karantinanın akabinde bu hafta milletlerarası sonlarını yine açması, ülkede COVID-19 kaynaklı çöküşün akabinde en son bir ekonomik toparlanmaya ait iyimserliği artırdı.

Yazar: Ambar Warrick

Başa dön tuşu