ANKARA, 7 Ağustos (Reuters) – Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları bakanlığın misyon ve yetkilerine yurtiçinde ya da dışındaki şirketlere iştirak edebilmesinin eklendiği Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde emelin şirketlerin kurtarılması olmadığı belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları yaptıkları açıklamada ayrıyeten değişikliğin hali hazırda var olan düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığı idare sistemiyle birlikte misyon tarifine işlenmesi olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, “Buradaki hedef …hiçbir biçimde bir kadro şirketlerin kurtarılması olmayıp yapılmak istenen yalnızca 233 sayılı KHK'daki mevcut uygulama ile paralellik sağlanarak kelam konusu sürecin Hazine ve Maliye Bakanlığı misyonları ortasında sayılmak suretiyle misyon ve yetki konusunun açıklığa kavuşturulmasıdır” denildi.
Resmi Gazete'de bugün yapılan değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın misyon ve yetkilerine yurtiçinde ya da yurtdışındaki şirketlere iştirak edebilmesi eklenmişti. İlgili değişiklik Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın misyon ve yetkilerini belirleyen Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Kararnamesinde Resmi Gazete'de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapıldı. “KİT'lerin veyahut bağlı kuruluşlarının bir anonim şirkete ortak olması konusunda yasal bir taban geçmişten bugüne bulunmaktadır. Tekrar tıpkı KHK'nın 58 inci unsurunun üçüncü fıkrasında yurt dışında şirket kurulmasına ait Cumhurbaşkanı yetkili kılınmıştır. Bir diğer sözle Cumhurbaşkanlığı Makamına, teşebbüsler tarafından yurt dışında şirket kurulmasına ya da kurulmuş bir şirkete ortak olunmasına dair hali hazırda kanunen yetki verilmiş bulunmaktadır” denildi.
Açıklamada bugünkü düzenlemedeki maksadına ait ise “233 sayılı KHK kararlarına nazaran aslında Cumhurbaşkanlığı Makamına verilmiş ve hisse sahipliği yürüten kurum olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçmişten bu yana misyon ve yetki olarak yürütülen bir mevzunun, 233 sayılı KHK dışındaki uygulamalar bakımından açıklığa kavuşturulması ve Cumhurbaşkanlığı İdare Sistemiyle birlikte misyon tarifine işlenmesinden ibarettir” tabiri yer aldı.