Çarşamba Günü Piyasalarda Bilmeniz Gereken 5 Önemli Gelişme

Investing.com – 31 Temmuz Çarşamba günü finans piyasalarında bilmeniz gereken beş kıymetli gelişme:

1. Fed’in beklenen faiz indirimi

Fed’in, politika kararını duyurduğunda on yıl içinde birinci defa faizleri indirmesi bekleniyor.

Çeyrek puanlık indirim fiyatlanmış olsa da, açıklamanın, takiben gerçekleşen basın toplantısında Fed Lideri Jerome Powell’ın para siyasetinin gidişatına ait anlatımlarına olan ilgiyi artırarak muhalif oyları ortaya çıkaracağı beklentileri var.

Piyasalar faiz oranının gidişatına yönelik rehberliği bekliyor. Fed fon vadeli süreçleri Eylül ayındaki 25 puanlık indirim için %70’in biraz altında ve Aralık ayındaki üçüncü indirim için %50 üzerinde baht veriyor.

Fed’in toplantısı, dünya çapında genişleyici para siyaseti tabanında gerçekleşecek. Brezilya Merkez Bankası da Çarşamba günü faizleri indirmesi bekleniyor.

Fed kararı öncesinde piyasalar, aylık ADP özel dal istihdam raporu ile ABD’nin işgücü piyasası sıhhatine ait bilgileri elde edecek. Resmi hükümet bilgileri ise Cuma günü paylaşılacak.

Chicago bölgesindeki imalat aktivitesi üzerine bölgesel okuma da TSİ 16.45’te yayınlanacak.

2. Apple ve AMD yarar cephesinde karışık bildiriler veriyor

iPhone satışlarının yedi yıl içinde birinci defa gelirinin yarısına düşmesine karşın, çeyrek periyotluk kazançlar varsayımları aştıktan sonra, Apple (NASDAQ:AAPL) payları %4 üzerinde artış gösterdi. Mac ve iPad’ler yükseldi ve CEO Tim Cook’un mali dördüncü çeyrek için satış iddiaları beklentileri aştı.

Bunun bilakis, Advanced Micro Devices’ın (NASDAQ:AMD) üçüncü çeyrek için beklenenden daha düşük gelir sunmasıyla çip üreticisinin payları %5 üzerinde kayıp yaşadı.

Piyasaların toparlanma planındaki ilerlemeye odaklanmasıyla birlikte, açılış öncesinde General Electric (NYSE:GE) en çok izlenen raporlardan olacak. Ayrıyeten açılış öncesinde Spotify (NYSE:SPOT), kapanışta ise Qualcomm (NASDAQ:QCOM) raporlama yapacak.

3. ABD-Çin ortasındaki ticari görüşmeler net bir ilerleme olmaksızın sona erdi

Şangay’daki üst seviye müzakereler, net bir ilerleme olmadan bitti.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in erken ayrılışına resmi bir açıklama getirilmedi. Bu gelişmeden evvel ABD Lideri Donald Trump Salı günü bir dizi tweet atarak, Çin’i Amerikan tarım eserlerini satın almaya gönülsüz olmakla eleştirdi ve adil olmayan ticari pratiklerle ilgili suçlamalarını tekrarladı.

Görüşmelerin büsbütün başarısız olduğu spekülasyonlarını değersizleştiren China’s Küresel Times baş editörü Hu Xijin – genelde Pekin siyasetinin sözcüsü olarak düşünülür – müzakerecilerin “etkili ve yapan, derin bir alışveriş” yaptıklarını söyledi.

Tweet atarak iki tarafın Çin’in Amerikan tarım eserleri için artan alımlarını tartıştığını ve tarafların “gelecekte görüşmelere devam etmeyi” planlarken, ABD’nin sona yanlışsız şartları hafifletmeyi kabul ettiğini söyledi.

4. ABD vadeli süreçleri Fed kararı öncesinde çıkarlar üzerine artış yaşadı

Yatırımcılar Fed duyurusunu beklerken, Apple’ın (NASDAQ:AAPL) müspet yararları ve rehberliği, Wall Street’in iki günlük kayıp zincirini kırmaya yetmiş gözüküyor. ABD-Çin görüşmeleri pek ilerleme işareti göstermezken, tansiyonları artıracak açık bir şey olmamasına dair bir rahatlık var.

Dow 72, S&P 500 6 ve Nasdaq 100 31 puan yükseldi.

BNP Paribas (OTC:BNPQY), Credit Suisse (NYSE:CS), Next (OTC:NXGPY) ve Puma SE’den (OTC:PMMAF) sürpriz bir halde gelen güçlü karların yardımıyla Avrupa borsaları yükseldi. Trump’ın Twitter’da Çin’e bağırıp çağırması, Salı günü Avrupa borsalarının üç ay içindeki en büyük kaybı yaşamasına neden olurken, Asya payları gece keskin düşüşle kapattı.

5. Euro bölgesi ekonomik büyümesi ikinci çeyrekte yarıya indi

İkinci çeyrekte ekonomik büyüme bir evvelki çeyrekte görülen %0,4’ten sırf %0,2’ye düşerek yavaşladıkça, Euro bölgesi global gerilemeye dair yeni bir işaret verdi.

Bölgeye ilişkin enflasyon verileri gerileyerek, Avrupa Merkez Bankası’nın Eylül ayında para siyasetinde beklenen gevşeme ile ilerlemesine yol hazırladı.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu