Investing.com – Hareketli olacak bir haftada, yatırımcılar Çarşamba günkü Fed kararı ile birlikte bir dizi majör merkez bankasının para siyaseti güncellemelerini alacak. Gündemde ayrıyeten ticari görüşmeler, ABD’nin Temmuz ayı iş raporu, Euro bölgesi GSYH ve iPhone üreticisi Apple’ın da olduğu bir çıkar raporu dizisi yer alıyor.
Haftanıza başlarken bilmeniz gereken şeyler burada.
1. Fed kararı
Çarşamba günü en yeni para siyaseti kararını iletecek olan Fed’in, on yıldan fazla bir mühlet içinde faizleri birinci sefer indirmesi bekleniyor. Yarım puanlık bir artış için beklentiler düşerken, para piyasaları çeyrek puanlık bir indirimle fiyatlanıyor.
Merkez bankası faiz artırımları ve bilançosunda devam eden azaltıma ait Lider Donald Trump’tan mütemadiyen tenkide maruz kaldı. Trump bu önlemlerin büyümeye mani olduğuna inanıyor.
Nicel sıkılaştırma olarak bilinen bilanço azaltımının Eylül ayında bitmesi bekleniyor lakin sırf bir ay kala, neden bekleyelim? Pek çok Fed siyasetçisi birbirine karşıt işleyen iki siyaset aracına sahip olmaktan – faiz oranları ve bilanço boyutu – çekiniyor.
2. BOE ve BOJ toplantıları
Merkez bankası toplantıları ile ağır bir haftada, siyaset belireyiciler Brexit sisinin kalkması için beklerken, İngiltere Bankası’nın (BoE) Perşembe günkü toplantısında faizleri koruma etmesi bekleniyor.
Yatırımcılar BoE’nin İngiliz iktisadının mevcut gerileme devrine ve yeni Başbakan Boris Johnson yönetimindeki katı bir Brexit durumunda nasıl karşılık verebileceğine ait değerlendirmelerini izliyor olacak.
Anlaşmasız bir Brexit dehşetinin büyük oranda tesir ettiği sterlin, Mayıs ayından bu yana %5 üzerinde düşüş yaşadı. Misyona gelmesinin üzerinden bir hafta bile geçmeyen Johnson, çıkış mutabakatının yine yazılmasını tekrar isteyip, 31 Ekim’de Britanya’yı ne olursa olsun AB’den çıkarma kelamı verdikten sonra, Brüksel ile çatıştı bile.
Salı günü politika kararını iletecek olan Japonya Bankası (BoJ) için de beklentiler faizleri değiştirmemesi istikametinde, lakin banka faiz oranlarını en alt düzeyde tutma taahhüdünü pekiştirebilir. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçen hafta faizleri sabit tutma kararı, dünya çapında merkez bankalarının daha güvercin bir tavra kaydığı bir ortamda BoJ’a bir nebze nefes aldırıyor.
3. Ticari görüşmeler
ABD ve Çin ortasındaki ticari görüşmeler, ABD ticaret temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in Şangay’a seyahatiyle Salı günü tekrar başlayacak. Çin ismine görüşmeleri Başbakan Yardımcısı Liu He’nin yönetmesi bekleniyor.
Trump’ın Kasım 2020’de tekrar seçilme kampanyasının en ağır periyotta olmaması ve rekor yüksekliklerdeki Wall Street ile birlikte, Trump, övdüğü ‘büyük hoş anlaşma’ için çok baskı hissetmiyor olabilir lakin piyasalar yeniden de bir şeyler isteyecek.
Bir evvelki görüşme tipi Mayıs ayında çökmüştü ve Trump 200 milyar dolarlık Çin malı üzerindeki %10 vergiyi %25’e çıkarıp, 300 milyar dolarlık esere daha %25 vergi koymakla tehdit etmişti.
4. ABD iş raporu
Ekonomi datalarının ağır olduğu bir haftada, ABD’nin Temmuz ayı iş raporu ilgiyi çekecek. Ortak öngörü, Haziran ayında 224.000 iş ekleyen iktisadın, Temmuz ayında 160.000 iş eklemiş olması istikametinde. İşsizlik oranının %3,6’ya gerilemesi beklenirken, ortalama saatlik yararın aylık bazda %0,2’ye ve yıllık bazda %3,2’ye yükseldiği iddia ediliyor.
Piyasa izleyicilerinin bu hafta elde edeceği öteki güncellemeler, imalat, ticaret, askıda konut satışları, kişisel gelir ve tüketici güveni olacak. Bu data yağmuru Fed toplantısından sonra gelecek ve yatırımcılar yılın geri kalanı için para siyaseti görünümünü anlamaya çalıştıkça, faiz atılımının gerekli olup olmadığını onaylayacak.
Öte yandan, Çarşamba günü Euro bölgesine ilişkin dataların ikinci çeyrek büyümesinin yavaşladığını göstermesi öngörülürken, birebir gün yayınlanacak olan enflasyon raporunun da enflasyonun ECB’nin %2 olan amacının biraz altında olmaya devam ettiğine işaret etmesi bekleniyor.
5. Kar raporları
Apple, General Electric (NYSE:GE), Spotify (NYSE:SPOT), Qualcomm (NASDAQ:QCOM), Verizon (NYSE:VZ), General Motors (NYSE:GM) ve ExxonMobil’in (NYSE:XOM) dahil olduğu S&P 500 endeksindeki 170 şirketin bu hafta raporlama yapacak olmasıyla, yatırımcılar bir ABD rapor yağmurunu sabırsızlıkla bekleyebilir.
Yatırımcılar ahize satışlarının bilhassa ABD-Sino ortasındaki ticari çekişme ortamında Çin’de artış yaşayıp yaşamadığını görmeyi beklediğinden, Apple’ın mali üçüncü çeyrek çıkarları ilginin odağında olacak. Apple bir evvelki çeyreklikte, büyük oranda iPhone satışlarının %17 düşüş yaşadığı Çin’deki zayıf büyüme nedeniyle, çeyrek periyotluk satışların geçen yıla nazaran %5 düştüğünü raporlamıştı.
Teknoloji devinin kâr elde etmesine yardımcı olan hizmet işletmesi de yakından izlenecek.
Apple’ın (NASDAQ:AAPL) payları Cuma günü 207,74 dolar ile kapatarak, bu yıl %33 artış yaşamış oldu.
— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.