Ekonomik Takvim – Bu Hafta İzlenecek 5 Önemli Gelişme

Investing.com – ABD Lideri Donald Trump’ın Sino-ABD ortasındaki ticaret savaşındaki hissesini artırıp Pekin’in de misilleme kelamı vermesinin akabinde artan ticari tansiyonlara dair kaygılar, bu hafta piyasa hissiyatını tesiri altına alacak.

Çin’in Perşembe günü ortaya çıkacak olan ticaret dataları, iktisada yönelik tesirini izlemek için yakından takip edilecek. Yatırımcılar, geçen haftaki Fed faiz indirimini takiben merkez bankası kararlarının yeni bir cinsini da izliyor olacak. Para siyasetinin gidişatını çözmeye çalıştıkça, Fed konuşmacıları ilgi odağında olacak. Ekonomik datalar ve çıkar raporları da bu haftanın gündeminde.

Haftanıza başlarken bilmeniz gereken şeyler burada.

1. Artan ticari gerilimler

Trump’ın Perşembe günü 300 milyar dolarlık Çin ithalatına birdenbire %10 vergi koyma kararı ile yatırımcıları şaşırtmasından ve bir aydır devam eden ticari ateşkese son vermesinin akabinde, global borsa ve emtia piyasaları kırmızı bölgede dalış yaptı. Çin Cuma günü misilleme yapma kelamı verdi.

Dünyanın 2 numaralı iktisadının sıhhatine ait güncellemeler için, yatırımcılar bu hafta Çin enflasyon ve ticaret bilgilerini izleyecek.

Perşembe günü açıklanacak ticari datalar, Temmuz ayında ihracatta yıllık %2,2 ve ithalatta %7,6 düşüş beklentisi ile bir arada, ihracat ve ithalattaki düşüş eğilimini pekiştirebilir.

2. Merkez bankaları

Norveç, Yeni Zelanda, Avustralya, Hindistan, Filipinler ve Tayland merkez bankalarının hepsi faiz oranı toplantısı düzenleyecek. Yatırımcılar, geçen hafta Fed’in on yıl içindeki birinci faiz indirimi kararının akabinde, bu bankaların da bunu takip edip etmeyeceğini görmeyi bekliyor.

Yeni Zelanda’nın %1,50 olan temel faizinde 25 puanlık bir indirim daha yapması bekleniyor ve borçlanma maliyetlerini aslında %1’e düşürmüş olan Avustralya’nın arka arda üç indirim bile yapabileceğine dair dış iddialar bulunuyor.

Hindistan’da büyümenin yavaşlamaya devam etmesi ve Tayland’ın bahtın güçlenmesi tarafında hareket etmesinin beklenmeyişi yine telaşlara yol açması nedeniyle, Hindistan’ın da bu yılın dördüncü indirimi yapması öngörülüyor.

Öyleyse alışılmamış olan Norveç var. Buradaki sıkıntı Eylül ayında faiz artırımı yapıp yapmaması. Aylardır bu fikre kapılmış durumda fakat bunu yapmak için en uygun vaktin artık olmadığına karar verebilir. Bu durumda, bildirisini ona nazaran ayarlamak zorunda kalacak.

3. Fed konuşması

St. Louis Fed Lideri James Bullard Salı günü Washington’da iktisat ve para siyaseti üzerine konuşma yapacakken, Chicago Fed Lideri Charles Evans sonraki günü yorumlarını iletecek.

ABD’nin iktisat takvimi biraz cılız, lakin Pazartesi gününün hizmet kesimi dataları, imalat kesimini etkileyen gerilemenin yayılıp yayılmadığına dair yatırımcılara bir nebze kavrayış sunacak.

4. Avrupa verileri

Euro bölgesinin iktisat takvimi Pazartesi günü Euro bölgesi Temmuz ayı hizmetler PMI’ları ve Salı günü Alman endüstriyel üretim bilgileri ile ağır olacak. Yatırımcılar Euro bölgesinin en büyük ikinci iktisadının ikinci çeyrek sonundaki gücünü ölçecek.

İngiltere’de Cuma günkü bilgilerin ekonomik büyümenin ikinci çeyrekte durmuş olduğunu göstermesi bekleniyor. Ekonomistler aylık %0,1 ve yıllık %1,4 büyüme iddia ediyor. Endüstriyel üretimin de imalattaki üzere düşmüş olduğu varsayım ediliyor.

Pazartesi günü Temmuz ayı İngiltere hizmetler PMI’ı açıklanıyor. İddialar büyüme ve daralmayı ayıran 50 hududunun çok az üzerinde, 50,4 okuma tarafında.

5. Kar raporları yavaşlayacak

Bu hafta çıkar raporlarında azalma görülecek, yaklaşık 62 S&P 500 şirketi raporlama yapacak.

Yatırımcılar piyasa önderi olan Netflix’e (NASDAQ:NFLX) karşı görüntü akışındaki artan rekabet dalgasında, Walt Disney (NYSE:DIS), CBS (NYSE:CBS) ve Viacom (NASDAQ:VIA) raporlarını inceleyecek. Sonuçlar, geçen yıl revizyona girdiğinden beri üstün performans sergileyen kelamda irtibat hizmetleri dalındaki volatiliteyi artırabilir.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu