Avrupa Birliği genelinde yapılan bir araştırma 15 ila 24 yaş ortasındaki genç yetişkinlerin yüzde 14’ünün depresyon riski taşıdığını ve yüzde 4’ünün ise kronik depresyon yaşadığını ortaya koydu.
Eurofound tarafından yapılan gençlerin bilgi ve takviye hizmetlerine erişimlerindeki eşitsizlikler üzerine yapılan çalışmaya nazaran, gençlerin akıl sıhhatini etkileyen en olumsuz etken ekonomik kriz.
2016 yılında toplanan Avrupa Hayat Kalitesi dataları ve üye ülkelerden toplanan yeni datalar harmanlanarak hazırlanan raporda, Avrupalı gençlerin temel sıhhat ve kamu hizmetlerine erişmekte zahmet çektiği vurgulandı.
Rapor ayrıyeten ekonomik kriz nedeniyle gençlerin kendilerini giderek daha fazla marjinal hissettiğini bunun da depresyon riskini yükselttiğini gösterdi.
Depresyon riski altında olanların oranı hayat standardı yüksek olarak bilinen İsveç’te yüzde 41 olarak çıkarken onu yüzde 27 ile Estonya ve yüzde 22 ile Malta izledi.
Evsiz genç sayısı arttıBeş AB ülkesindeki dayanak hizmetlerine odaklanan kısımda ise gelişmiş toplumsal devlet olarak bilinen ülkelerde bile çocuk ve genç evsiz sayısının arttı ortaya çıktı. İsveç’te 2011 ile 2017 yılları ortasında acil barındırma sağlanan çocukların sayısı yüzde 60 artarken, Hollanda’da 2013 ile 2018 yılları ortasında evsiz olarak kaydedilen çocukların sayısı da yüzde 60 arttı. İrlanda, Fransa ve Danimarka’da kayıtlı evsizlerin yaklaşık üçte birinin çocuk olduğu tespit edildi.
‘Sağlık hizmetleri çok pahalı’Genç yetişkinlerin sıhhat hizmetlerine erişmelerinin önündeki pürüzün de araştırıldığı çalışmada, Avrupa Birliği genelinde gençlerin yüzde 20’sinin bu hizmete erişime pürüzde en büyük neden olarak pahalılığı belirttiği tespit edildi. Bu oran Kıbrıs’ta yüzde 72, Malta’da yüzde 61 ve Yunanistan’da yüzde 56 oldu.