Investing.com – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dün 13 Ocak ile biten haftaya ilişkin istatistikleri yayımladı. Datalara nazaran Merkez Bankasının döviz rezervleri 79,18 milyar dolara gerilerken, altın rezervleri 48 milyar dolara yükseldi. Böylece toplam rezervler 127 milyar dolara çıktı. Net memleketler arası rezervler 24,88 milyar dolar, swap hariç rezervler de -46,4 milyar dolar oldu.
Aralık ayında 129 milyar dolara çıkan rezervler, Ocak ayının birinci haftasında 126 milyar dolara gerilemesinin akabinde son haftada 127 milyar dolara yükseldi.
“Rezervlerdeki güzelleşme sürdürülebilir değil”
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, dün Türkiye’nin memleketler arası rezervlerindeki güzelleşmenin sürdürülebilir olmadığına dair bir rapor yayımladı.
Raporda 2023 genel seçimleri öncesinde yüksek ekonomik büyümeyi ve istihdamı muhafazayı amaçlayan siyasetlerin Türkiye’nin memleketler arası rezervlerindeki daima güzelleşmeyle dengeli olmadığına vurgu yapıldı.
Fitch Ratings seçim öncesinde yüksek oranda olan negatif faizler, maaş artışları, genişletici maliye ve kredi siyasetleri, devam eden döviz talebi ve yüksek cari açığın Türk lirası ve memleketler arası rezervler üzerindeki baskıyı artıracağına dikkat çekti.
Swap hariç rezervlerin eksi olduğuna dikkat çekildi
Temmuz 2022’de 99 milyar dolar olan brüt döviz rezervlerinin Ocak 2023’te 127 milyara çıkmasında dış finansman takviyesi, sermaye akışı idaresi tedbirleri ve düzenleyici değişikliklerin tesirli olduğunu belirten kurum, net yabancı varlık durumu yani swap hariç rezervlerin -56 milyar dolar olduğunun da altını çizdi.
“Harcamalar hızlanacak”
Hükümetin öncelikli bölümlerde kredi büyümesine, şirketler için devlet garantili kredi programlarına ve konut kredilerine odaklanmaya devam edeceğini belirten raporda merkezi idare bütçe açığının GSYİH’ye oranının 2022’de %1’e gerilemiş olmasına rağmen harcamaların 2023 yılının birinci yarısında süratli bir artış göstermesi beklendiği tabir edildi.
“Döviz talebi artabilir”
Raporda gelişmiş ekonomilerdeki daha fazla nakdî sıkılaştırma ve yavaşlayan global büyümenin memleketler arası rezervler için ek riskler yarattığı, artan seçimle ilgili belirsizliğin yabancı para ünitelerine olan talebi artırabileceği belirtildi.
Yazar: Necdet Erginsoy