Gündem yoğun, volatilite yüksek

Hem siyaset hem de makroekonomi tarafında gündemin epeyce hareketli olduğu bir gündeyiz.

Bu noktada TCMB Enflasyon Raporu ve PPK özetlerini açıklarken verilecek iletilerde, para politikasına ve liralaşma stratejisine ait açıklamalar yakından takip edilecek. Öte yandan HDP’nin, kapatma davasında kararın seçim sonrasında verilmesine ait talebi, bugün saat 09.30’da Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmesi bekleniyor. Makroekonomik bilgi tarafında ise ABD’de açıklanacak GSYİH sayısı öne çıkıyor. Ülkede büyüme verisinin yanında yeni konut satışları ve dayanıklı mal siparişleri üzere ehemmiyet derecesi yüksek datalar de bugün açıklanacak. Hasebiyle bilgi kaynaklı hareketlilik görme ihtimalimiz de var.

Enflasyon Raporu’nun iki açıdan kıymet taşıdığını düşünüyoruz:

Birincisi; rapor ile birlikte TCMB’nin yeni enflasyon iddialarını görme bahtı bulacağız. Hatırlanacağı üzere Ekim ayında yayımlanan son raporda 2023 sonu enflasyon iddiası %22,3 düzeyine revize edilmişti. Piyasa iştirakçileri anketinde ise %32,46 oranında bir sayı görüyoruz. Münasebetiyle öncelikle yıl sonu varsayımının değişip değişmeyeceğini izleyeceğiz.

Raporun ikinci kıymeti ise TCMB’nin Enflasyon Raporu ile vakit zaman para siyasetine ait sinyaller de verebilmesinden kaynaklanıyor. Bu noktada TCMB’nin bir müddet beklemede kalacağı varsayım edilse de geçen haftaki PPK toplantısı sonrasında yayımlanan metinde, mevcut politika faizinin kâfi olduğu sözünün kullanılmamasının akabinde TCMB’den gelecek bildiriler yakından takip edilecektir. Ayrıyeten liralaşma stratejisi çerçevesinde alınabilecek muhtemel tedbirler de bugünkü açıklamada dikkatle takip edilecektir.

ABD’de ise resesyon telaşlarının devam ettiğini düşünürsek büyüme verisinin vereceği sinyaller de yakından takip edilecektir. Ortalama piyasa beklentisi evvelki çeyrekte %3,2 büyüyen GSYİH sayısının, bu sefer %2,6 oranında artış göstereceği istikametinde. Datanın daha güçlü bir tablo ortaya koyması, büyümeye ait risklerin düşük olduğuna yönelik algı oluşturarak optimistlik yaratabilir.

TL: Manalı bir değişim göstermeyen Dolar/TL 18,80’in çabucak üzerindeki seyrini sürdürürken TL açısından günün en kıymetli husus başlığını Enflasyon Raporu oluşturuyor. Raporda TCMB’nin para siyasetine dair verebileceği sinyaller ve enflasyon varsayımlarını yakından takip edeceğiz. Ayrıyeten geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği PPK toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak siyaset faizinde değişiklik yapmayan TCMB PPK özetlerini de bugün açıklayacak. Özetlerin piyasa tesiri limitli olsa da alınan kararın nedenlerini daha ayrıntılı halde görme bahtı bulacağız.

Borsa İstanbul: TCMB Enflasyon Raporu, PPK özetleri ve ABD GSYİH sayısının olduğu günde siyaset tarafı da epeyce hareketli. Bu kapsamda HDP’nin kapatma davasıyla ilgili mümkün bir açıklama, halihazırda yüksek seyreden volatilitenin artmasına neden olabilir. Endeksin görünümüne teknik açıdan baktığımızda ise manalı bir farklılık görmüyoruz. Bu kapsamda giderek uzaklaşılan 5.500 en kıymetli direnç noktasını oluştururken 5.425-5.450 orta direnç, 5.250 ve 5.150 ise dayanak olarak izlenebilir.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 6.004,25 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5.963, 5.915, 5.873 ve 5.825 dayanak olarak izlenebilir.

6.047, 6.095, 6.137 ve 6.185 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 18,8474 düzeyinde kapatan USD/TL vadeli süreç kontratlarında 18,8285, 18,7910, 18,7530 ve 18,6780 takviye olarak izlenebilir.

18,8660, 18,9040, 18,9415 ve 19,0170 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak: ÜNLÜ & Co

Bu makale birinci olarak Hibya Haber Ajansı üzerinde yayımlanmıştır.

Başa dön tuşu