Japonya’nın şok hamlesi, konut başlangıçları, Putin çıkmazı – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar – Geoffrey Smith

Investing.com – Japonya Merkez Bankası (BoJ) politikasını biraz daha sıkılaştırmak için harekete geçince yen çılgına döndü. Avrupa Birliği nihayet doğal gaz fiyatlarını sınırlandıracak bir mekanizma üzerinde anlaşmaya vararak gelecek yıl yeterli miktarda gaz çekebileceğine dair şüpheleri artırdı. ABD borsaları parasal sıkılaştırma/yaklaşan resesyon hüznünden kurtulamayarak karışık seyrediyor. İlerleyen saatlerde konut piyasası verileri açıklanacak. Petrol de ABD stok verileri öncesinde düşüşte. Nike ve FedEx kapanış zilinden sonra kazançlarını açıklayacak.

İşte 20 Aralık Salı günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. İnanılmaz, yaşıyor!

Yen, BoJ’un yıllar sonra ilk kez para politikasını sıkılaştırma yönünde geçici bir adım atmasıyla yükseldi.

Enflasyonun %3,5’in üzerine çıkmasıyla BoJ, 10 yıllık devlet tahvili getirileri üzerindeki kontrolünü gevşetmeye karar vererek getirilerin %0,5’e kadar yükselmesine izin verdi. Daha önce getirileri %0,25 ile sınırlandırmıştı.

Yen dolar karşısında %3,3 yükselerek – kendi standartlarına göre büyük bir hareket – son dört ayın en yüksek seviyesinden işlem gördü. Bu aynı zamanda dolar endeksinde %0,7 düşüşe yol açarak 103,69’a çekti, endeks altı ayın en düşük seviyesini test etti.

BoJ, 1990’larda emlak balonunun patlamasının ardından başlayan deflasyona karşı 30 yıldır sürdürdüğü mücadeleyle meşgul olduğundan bu yıl gelişmiş piyasalarda faizleri artırmayan tek büyük merkez bankası oldu. Japonya’da mevcut olan dip faiz oranları, bu para birimini faiz arbitrajı yapan herkesin tercih ettiği finansman para birimi haline getirmiştir ve bu tür işlemlerin azalması ile tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü, dünya genelinde diğer risk varlıkları üzerinde ise aşağı yönlü baskı yaratması mümkün.

2. AB nihayet gazda fiyat sınırı konusunda anlaştı

Avrupa Birliği enerji bakanları nihayet gazın toptan satış fiyatının sınırlandırılması için bir mekanizma üzerinde anlaşmaya vardı; bu önlem önümüzdeki yıl enflasyonu köreltebilir ancak bahar ve yaz aylarında depolama tesislerini yeniden doldurma zamanı geldiğinde kıtayı gaz sıkıntısı içinde bırakma riski taşıyor.

Sonunda üzerinde anlaşmaya varılan sınır, Hollanda’daki gösterge TTF sözleşmesinin üç günden fazla bu seviyenin üzerinde işlem görmesi ve sıvılaştırılmış doğal gaz referans fiyatlarının 35 euro üzerinde olması halinde devreye girecek ve megavat/saat başına 180 euro olacak.

TTF Salı günü son altı haftanın en düşük seviyesine gerileyerek 100 euro seviyesini test etti, ardından toparlanarak 104 euro’dan işlem gördü. Depoları doldurmanın tüm hızıyla devam edeceği Haziran ayı sözleşmesi de aynı şekilde %2,6 düştü.

Ukrayna’da barışın sağlanamaması halinde 2022’nin yarısında Rusya’dan neredeyse normal tedarik sağlayan AB, önümüzdeki yıl alternatif tedarikçilerden çok daha fazla gaz satın almak zorunda kalacak.

3. FedEx ve Nike raporlarının beklendiği borsalar karışık açılacak

ABD borsaları, BoJ’un dolaylı olarak sıkılaştırmaya gitmesinin, borç parayla finanse edilen işlemler üzerinde baskı oluşturması üzerine karışık açılacak.

Dow Jones 49 puan yükselirken S&P 500 ve Nasdaq 100 %0,1 düşüş gösterdi. Üç ana nakit endeksi, gelecek yıl daha yüksek faizler ve daha düşük şirket kazançları düşüncesiyle, Kasım başından bu yana en düşük kapanışını Pazartesi günü yaptı.

İlgi çekebilecek hisseler arasında; ABD ve Brezilya’daki rüşvet suçlamalarını çözmek için 203 milyon dolar ödemeyi kabul etmesinin ardından piyasa öncesinde yükselen Honeywell (NASDAQ:HON) ve Justin Bieber’ın, hayranlarına kendi rızası olmadan üretildiğini söylediği “çöpleri” boykot etmelerini söylemesinin ardından H&M ADR’leri (OTC:HNNMY) yer alıyor.

Nike (NYSE:NKE) ve FedEx (NYSE:FDX) kapanış zilinden sonra rapor verirken FactSet (NYSE:FDS) piyasa öncesindeki zayıf bir kazanç listesine başkanlık ediyor.

4. Konut piyasası düşüşe geçti

Konut başlangıçları ve inşaat izinleri için Kasım ayı verileri, Pazartesi günü Ulusal Konut İnşaatçıları Birliğinin (NAHB) aylık anketiyle perişan bir şekilde başlayan bu haftanın, gayrimenkul sektöründen güncellemeler temasını devam ettirecek.

NAHB’nin piyasa endeksi 31’e düşerek pandeminin ilk dönemlerindeki düşüşü saymazsak son on yılın en düşük seviyesine inmiş oldu. Buna karşılık fiili inşaat faaliyeti hâlâ tarihsel olarak yüksek bir seviyede devam ediyor ancak sektör bu yıl işlerin ciddi bir şekilde yavaşlamasından dolayı resesyondaymış gibi hissediyor. Geçen ay paylaşılan 1,425 milyonluk konut başlangıcı rakamı, yüksek faizli kredi patlaması ile pandeminin tetiklediği patlama arasındaki dönemden daha yüksek.

Avrupa’da dikkat çeken tek ekonomi verisi de enflasyonist baskıların azaldığına işaret etti. Almanya’nın üretici fiyatları, enerji maliyetlerindeki artışın etkisiyle Kasım ayında aylık bazda %3,9 geriledi.

5. Putin çıkar yol düşünürken stok verileri öncesinde ham petrol düşüşte

Ham petrol fiyatları, Amerikan Petrol Enstitüsünden (API) açıklanacak stok verileri öncesinde düşüşe geçti. Piyasa, dünya ekonomisinde yakın vadeli talebin zayıflamasına karşı arz cephesinden verilecek tepkiler konusundaki belirsizlik nedeniyle yönünü bulmakta zorlanıyor.

ABD’deki nihai talep sert bir şekilde yavaşlıyor gibi görünse de Biden yönetimi, yazın benzin fiyatlarında görülen artışı engellemek için tükettiği Stratejik Petrol Rezervi’ni yeniden doldurarak alım tarafına geçecek.

Aynı zamanda Rus hükümeti, gelirlerini düşüren G7 tavan fiyat mekanizmasına nihai bir yanıt üzerinde çalışıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin gerekirse arzı kısma tehdidinde bulunurken tek taraflı eylem, son birkaç yıldır üretimi koordine ettiği OPEC’i üzebilir.

Başa dön tuşu