Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 13,9’a düşürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2019 yıl sonu enflasyon varsayımını yüzde 14,6’dan yüzde 13,9’a çekti.

TCMB Lideri Murat Uysal, “Enflasyonun 2019 sonunda yüzde 13,9 olarak gerçekleşeceğini, 2020 sonunda yüzde 8,2’ye, 2021 yıl sonunda ise yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanacağını iddia ediyoruz.” dedi.

Uysal, “Enflasyon Raporu 2019-III Bilgilendirme Toplantısı”nda yaptığı sunumda, enflasyonu düşürmeye odaklı sıkı bir para siyaseti duruşu ve güçlü siyaset uyumu altında, enflasyonun kademeli olarak gayelere yakınsayacağını öngördüklerini belirtti.

Uysal ” Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2019 yılı sonunda yüzde 11,5 ile yüzde 16,3 aralığında (orta noktası yüzde 13,9), 2020 yılı sonunda yüzde 5,2 ile yüzde 11,2 aralığında (orta noktası yüzde 8,2) gerçekleşeceğini öngörmekteyiz.” tabirlerini kullandı.

Uysal şöyle devam etti: “Nisan Enflasyon Raporu’nu takip eden devirde enflasyon bariz bir düşüş göstererek varsayım aralığının altında gerçekleşti. Enflasyondaki düşüşün yanı sıra nakdî sıkılaştırmanın da tesiriyle enflasyon beklentilerinde öngördüğümüz güzelleşme ve ithalat fiyatları ile besin fiyatlarındaki aşağı istikametli güncellemeler yıl sonu enflasyon iddiamızı bir evvelki rapor periyoduna kıyasla olumlu etkiledi. Öteki taraftan, çıktı açığındaki üst taraflı hudutlu revizyon ile alkollü içecekler ve tütün kümesindeki vergi ayarlamaları bir evvelki rapor devrine nazaran yıl sonu enflasyon iddialarımıza yükseltici tesirde bulundu. “

‘Piyasa faizleri tüm vadelerde düşüş kaydetti’Uysal, “Piyasa faizleri bu rapor periyodunda tüm vadelerde düşüş kaydetti. Bu gelişmede sıkı mali duruşa bağlı olarak gerileyen enflasyon beklentileri, ülke risk primindeki düşüş ve olumlu makroekonomik gelişmeler tesirli oldu.” dedi.

Küresel iktisadi faaliyetlere ait bilgiler veren Uysal, gelişmiş ülke para siyasetlerindeki gevşemenin belirginleşmesini, gelecek devirde gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarını artırabilecek bir öge olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Uysal, yılın birinci yarısında belirsizlikler ve jeopolitik gelişmelerin tesiriyle Türkiye’nin öteki gelişmekte olan ülkelerden olumsuz ayrıştığına işaret ederek, ülkenin risk priminin haziran ortalarından sonra gerilediğini kaydetti.

Bu kapsamda, nisan ve mayısta Türkiye’den portföy çıkışı gözlemlendiğini belirten Uysal, “Haziran ayı ve sonrasında ise yüklü olarak pay senedi piyasasında olmak üzere tekrar portföy girişleri olduğunu gördük. Mevcut rapor periyodunda ülkemizin risk primindeki gerilemeye ve olumlu makroekonomik gelişmelere bağlı olarak piyasa faizleri tüm vadelerde geriledi.” diye konuştu.

Uysal, arz ve talep şartlarının tesiriyle kredi büyümesinin 2. çeyrekte zayıf bir görünüm izlediğini tabir ederek, tüketici enflasyonunun yılın 2. çeyreğinde yaklaşık 4 puan düşerek yüzde 15,7’ye gerilediğini hatırlattı.

Sıkı para siyaseti duruşuna bağlı olarak gerileyen enflasyon beklentileri, işlenmemiş besin enflasyonunda eser arzına bağlı olarak meydana gelen yavaşlama, iç talep şartlarındaki zayıf seyir ve ölçülü seyreden emtia fiyatlarının bu çeyrekte enflasyondaki güzelleşmeyi destekleyen ögeler olduğunu anlatan Uysal, şöyle devam etti: “İktisadi faaliyet yılın birinci çeyreğinde Nisan Enflasyon Raporu’nda ortaya koyduğumuz görünümle uyumlu olarak kısmi bir toparlanma kaydetti. 2. çeyrekte de iktisadi faaliyetteki bu eğilimin ölçülü bir halde devam ettiğini görüyoruz. Yılın birinci yarısında, toplam talep şartlarının enflasyona düşüş istikametli katkı vermeye devam ettiğini tabir edebiliriz.”

Uysal, yılın birinci yarısında fiyat istikrarına yönelik riskler doğrultusunda sıkı para siyaseti duruşunu koruduklarını vurgulayarak, mali sıkılaştırmanın tesirleri ve iç talep gelişmelerinin 2. çeyrekte enflasyondaki düşüşü desteklediğini bildirdi.

‘Parasal duruşumuzun sıkılığını azalttık’Geçen haftaki Para Siyaseti Konseyi Toplantısı’nda enflasyonun ana eğilimine dair göstergelerin, arz taraflı faktörlerin ve ithalat fiyatlarının enflasyon görünümünü olumlu etkilediğini kıymetlendirerek nakdî duruşlarının sıkılığını azalttıklarını ve bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 19,75’e indirdiklerini anımsatan Uysal, şunları kaydetti:

“Piyasa faizleri bu rapor periyodunda tüm vadelerde düşüş kaydetti. Bu gelişmede sıkı mali duruşa bağlı olarak gerileyen enflasyon beklentileri, ülke risk primindeki düşüş ve olumlu makroekonomik gelişmeler tesirli oldu. Döviz kuru gelişmelerine paralel olarak Türk lirasının ima edilen kur oynaklığı da mevcut rapor periyodunda azaldı. 2. çeyrekte kredi faiz oranlarındaki artışa ilaveten genel ekonomik görünümün de tesiriyle kredi büyüme suratları tüketici kredilerinde daha besbelli olmak üzere geriledi. Tüketici enflasyonu 2. çeyrekte yüzde 15,7’ye gerileyerek Nisan Enflasyon Raporu’nda verilen iddiaların altında kaldı. Çekirdek göstergelerden B endeksinin yıllık enflasyonu da öngörülerimize kıyasla daha düşük gerçekleşti Bu periyotta bilhassa işlenmemiş besin enflasyonu beklenenden olumlu bir seyir izledi. İkinci çeyrekte, Türk lirasındaki bedel kaybına rağmen, geçen yıldan gelen yüksek baz tesiri, iç talep şartlarındaki zayıf seyir ve emtia fiyatlarındaki gerileme sayesinde hem tüketici enflasyonu hem de çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonunda yavaşlama görüldü.”

Uysal, enflasyondaki düşüşü bu devirde işlenmemiş besin, temel mal ve güç kümelerinin sürüklediğine dikkati çekerek, temel mal kümesi yıllık enflasyonu iç talepteki zayıf seyrin yanında enflasyon üzerindeki birikimli döviz kuru tesirinin azalmasıyla birlikte düşüş eğilimini bu çeyrekte de sürdürdüğünü söyledi.

Enerji fiyatları yıllık enflasyonunun, döviz kurundaki yükselişe rağmen, petrol fiyatlarındaki gerileme ve şebeke suyu üzere kalemlerdeki fiyat düşüşlerine bağlı olarak gerilediğini anlatan Uysal, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hizmet enflasyonu ise bu periyotta hudutlu bir düşüş kaydetmekle birlikte yüksek düzeyini korudu. Bu gerçekleşmede, iç talepteki zayıf seyre rağmen, geçmiş enflasyona endeksleme, canlı turizm talebi ile döviz kuru ve gerçek ünite iş gücü maliyetlerinin seyri belirleyici oldu. Türk lirasındaki kıymet kaybı, başta işlenmiş besin kalemleri olmak üzere belli eserlerdeki ertelenmiş fiyat ayarlamaları ve hizmet kümesindeki görünüme bağlı olarak fiyatlama davranışına dair göstergeler ikinci çeyrekte bir ölçü üst taraflı seyir izledi. Lakin arz istikametli faktörler ve ithalat fiyatları yıl sonu enflasyon görünümünü bir evvelki rapor periyoduna kıyasla olumlu etkiledi. Enflasyon beklentilerinin bulunduğu düzeyler enflasyon görünümü üzerindeki en önemli üst taraflı risk ögesi olarak öne çıkarken, iktisadi faaliyetin seyrine bağlı olarak enflasyon üzerinde talep şartları kaynaklı aşağı taraflı riskler de mevcut.”

Merkez bankaları bağımsız mı olmalı, kurumun misyonları ne?

Reuters: Hazine ve Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasına başlanıyor

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu