Pazartesi Günü Piyasalarda Bilmeniz Gereken 5 Önemli Gelişme

Investing.com – 5 Ağustos Pazartesi günü finans piyasalarında bilmeniz gereken beş kıymetli gelişme:

1. Pekin yuanın düşüşüne müsaade verdi, ABD tarımına misilleme yaptı

Çin, ABD Lideri Donald Trump’ın 300 milyar dolarlık Çin malı ithalatına 1 Eylül’de yürürlüğe girecek biçimde %10 vergi koyma tehdidine, dövizinin on yıl içinde birinci defa 7 dolar altına düşmesine müsaade vererek misilleme yaptı. Bu, global çapta rekabetçi devalüasyonlara ait kaygıları artırdı.

Trump ticari avantaj sağlamak için dövizini manipüle ettiği konusunda Pekin’i uzun müddettir eleştiriyor ve yuandaki ek zayıflık Washington ile olan tansiyonları daha da artırabilir.

Bloomberg’in değindiği mevzuya aşina insanlara nazaran, Çin hükümeti ayrıyeten devlet girişimcilerine ABD tarım eseri ithalatını askıya almasını söyledi.

2. Global borsalar tansiyonların artmasıyla risk dışı bir moda girdi

Yuandaki düşüşle riskten kaçış hissiyatı Pazartesi günü ağırlaştı ve Pekin’in ABD tarım ithalatını durdurma buyruğuna ait raporlar, Asya ve Avrupa’daki emtia ve borsa piyasalarındaki satışları tetikledi.

Avrupa borsaları yaklaşık %2 düşüş yaşarken, ABD vadeli süreçleri açılışta %1 üzerinde kayba işaret etti.

Asya payları altı ayın düşük düzeylerine gerilerken, Hong Kong 50 yıldan fazla bir müddet içinde birinci sefer vilayet çapında şovların de olduğu dokuzuncu protesto haftasına girdiğinden, Hang Seng endeksi bölgedeki kayıpların başını çekti.

Trump’ın Çin ithalatına yönelik vergi artırma tehdidi, geçen Cuma %3,1 düşüşle S&P 500 endeksinin yılın en makus haftalık performansını sergilemesine neden oldu. Nasdaq da 2019’un en büyük haftalık düşüşünü yaşayarak %3,9 kaybederken, Dow yılın en makûs ikinci performansı ile kaybını %2,6’ya çıkardı.

Yalnızca 62 S&P 500 firmasının raporlama yapacak olmasıyla çıkar tufanı yavaşladıkça, ABD ticari gelişmelere odaklanmaya devam edecek üzere görünüyor. Loews (NYSE:L), Tyson Foods (NYSE:TSN) ve Cars.com (NYSE:CARS) Pazartesi raporlama yapacak firmalar ortasında.

3. İnançlı liman talebi ticari tansiyonlar ortasında yükseldi

Riskten kaçış hissiyatı tam kapasite sürerken, yatırımcılar riskli menkullerden inançlı liman varlıklarına akın etti.

Spot altın %1 üzerinde artışla Mayıs 2013’ten bu yana gördüğü en yüksek düzeye ulaştı.

Sabit getirili talep ABD’nin 10 yıllık Hazine veriminin, Trump’ın Cuma günkü tweetlerinden evvel olduğu noktanın en az 30 puan altında, üç yılın düşük düzeyi olan %1,74’ü görmesi ile ortaya çıktı. Almanya’nın 10 yıllık Bund yield, tüm vakitlerin düşük düzeyi olan %-0,54 ile negatif bölgede daha da geriledi.

Forex piyasalarında Japon yeni ve İsviçre frangı üzere inançlı liman dövizleri ABD doları karşısında yükselirken, Avustralya doları ve Kore wonu üzere yüksek getirili olanlar düşüş yaşadı.

Bazı piyasa iştirakçilerinin inançlı liman varlığı olarak düşünülmesi gerekip gerekmediğini tartıştığı Bitcoin, hafta sonu 1.000 dolar civarı artışla iki hafta içinde birinci defa 11.000 doları geçti.

4. ABD hizmet bölüm aktivitesi bekleniyor

ABD’nin zayıf iktisat ajandasının olduğu bir günde, piyasalar Arz İdare Enstitüsü’nün (ISM) Amerika’nın en büyük kesimi hizmet için satın alma müdürleri endeksini gözleyecek.

Temmuz ayı imalat dışı PMI’ın, imalat ölçümünün geçen hafta yaklaşık üç yıl içindeki en zayıf okumayı kaydetmesinin akabinde bir ölçü yükselmesi bekleniyor.

Çin için misal bir anket dün gece yayınlandı ve ülkenin hizmet sektörünün beş ay içindeki en yavaş tempoda genişlediğini gösterdi.

IHS Markit’e nazaran Avrupa anketleri, imalat dalında gitgide bozulan genel eğilimin hizmetlerde görülen güçlü büyümeyi etkisizleştirdiğini gösterirken, İngiltere hizmet sektörü aktivitesinin dokuz ayın yükseğini görmüş olma durumu, üçüncü çeyrekte stagnasyon riskini azaltmak için pek bir şey yapmadı.

5. Petrol fiyatları, ticari kaygılar üzerine alt üst oldu

Artan ABD-Çin ticaret çekişmesinin petrol talebine ziyan vererek global ekonomik sakinliği artıracağı kaygıları, ham petrol fiyatlarını %1 civarı düşürdü.

Düşüş, İran’ın kimi Arap ülkelerine yakıt kaçakçılığı yapmakla suçladığı Basra Körfezi’ndeki bir öbür petrol tankerine el koyduğunun bildirilmesine karşın gerçekleşti.

Bu, çekişmenin global petrol için kilit sevkiyat noktalarından birinden gelen tedariki bozabileceği kaygılarını artıran Hürmüz Boğazı’ndaki üçüncü tanker gaspı.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu