Amerika Birleşik Devletleri ve Çin ortasında tekrar yükselen ticaret tansiyonu dünya borsalarının üst üste altıncı gününde de kıymet kaybetmesine yol açtı. Özellike madencilik ve emtia payları kayıplarda başı çekti.
Çin para ünitesi Yuan da Amerikan Doları karşısında son on yılın en düşük düzeyine geriledi.
Güvenli liman olarak görülen Japon yeni, gelişmiş ülke bonoları ve altın yükseldi.
Cuma günü yüzde 2,5’luk kayıpla 2019 yılının en makûs gününü geçiren Avrupa borsalarında kan kaybı devam ederken Avrupa geneli temel gösterge endeksi olan Stoxx 600 öğlen saatleri itibariyle yüzde 2 geriledi.
Amerika Birleşik Devletleri ve Çin ortasındaki ticaret savaşlarına haziran ayında orta verilmesinin akabinde geçtiğimiz hafta yapılan müzakerelerin düşük profilli geçmesi beklenen bir durumdu ancak ABD Lideri Donald Trump’ın ateşkesi sonlandırması beklenmiyordu ve 300 milyar dolarlık esere eylül ayından itibaren yeni vergiler getirileceğini açıklaması piyasalarda şok tesiri yarattı.
Asya borsaları son 10 aydaki en büyük günlük kaybını yaşarken Wall Street’in kaygı termometresi olarak bilinen VIX Volatility Index yüzde 19,03’e çıkarak 13 Mayıs’tan bu yana en yüksek düzeyini gördü. Bu endeksin Avrupa’daki muadili olan V’TX de Ocak ayından bu yana en yüksek düzeyini gördü.
Güvenli liman arayışıTicaret savaşlarıyla artan belirsizlikler nedeniyle yatırımcıların riskten kaçınmak için tercih ettiği Japon yeni yüzde 0,7’lik artışla ocak ayından bu yana en yüksek düzeyini gördü. İsviçre Frankı da yükselen bir öteki para ünitesi oldu.
30 yıl vadeli Hollanda hazine bonolarının getirisi tarihinde birinci kez negatif oldu.
10 yıllık Amerikan hazine bonolarının getiri oranı yüzde 1.77’ye gerilerken tıpkı vadeli Alman hazine bonolarının getiri oranı yüzde eksi 0.53’e düştü.
Altın yüzde teğin üzerinde paha kazanırken ons fiyatı bin 456 dolara kadar yükseldi.
Ekonomideki yavaşlama beklentisi nedeniyle de petrol fiyatları yüzde teğin üzerinde geriledi.