Türkiye’nin üretim programından çıkarıldığı F-35 savaş jetlerinde yaşanan güvenlik sıkıntıları ve üretim masraflarındaki artış Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) tenkit konusu oldu.
Amerikan Senatör Chuck Grassley yeni Savunma Bakanı Mark Esper’den Pentagon’un F-35 savaş uçağı programının “rahatsız edici” yüksek maliyetleri ve teknik sorunlar hakkında bilgi istedi.
Pentagon’dan bir araştırma müfettişinin mart ve haziran aylarında verdiği raporda programın maliyetleri ve kullanıma hazır olmayan kesimler hakkında kâfi kayıt tutulmadığı belirtilmişti.
Grassley, Esper’e yazdığı mektupta bu eksikliklerin uçuşlara hazırlık kademesinde gecikmelere yol açtığı, finansal bir savurganlığa neden olduğu ve F-35 ile uçan pilotların hayatları için “potansiyel bir tehlike” oluşturduğunu belirtti.
- ABD: S-400 yaptırımları F-35’in Türk tedarikçilerinin ötesine gidebilir
- Pentagon: Arizona Luke Hava Üssü’nde bulunan Türk pilotların eğitimi sonlandırıldı
- ABD Türkiye’ye F-35 savaş uçağı kesimlerinin teslimatını durdurdu
Geçtiğimiz haziranda araştırma müfettişi Lockheed üretimi modüllerinin elektronik kayıtlarının yapılmamasından ötürü uçaklara yerleştirilmeye hazır olmadığını belirtmişti. Raporda ayrıyeten, kesimlerin montajının uçuşa hazır uçakların vazife müddetlerini artırdığı ve bunun Lockheed’e ödenen teşvik fiyatlarını yükselttiği söyleniyor. Pentagon’un bu durumdan haberdar olduğu halde gerekli adımları atmadığı da raporda öne çıkan başlıklardan.
“F-35 programının pahası 2,1 milyar dolar”Geçtiğimiz marttaki öbür bir raporda da Pentagon’un F-35 projesinin halihazırdaki pahasını bilmediği, bunun nedeninin ise bağımsız bir kayıt tutulmamasından kaynaklandığı belirtiliyordu. Tek kaydın Lockheed’de bulunduğu ve ölçünün 2,1 milyar dolar olduğu açıklanıyordu.
Grassley, bu sorunların devam etmesi durumunda programda mali kaybın süreceğini ve uçakların güvenliğinin tehdit altında olacağını belirtti.
Söz konusu mektuba Savunma Bakanlığından şimdi bir karşılık gelmedi. Uçağın ana üreticisi Lockheed Martin Corp ise yazılı açıklamasında hükümetle ilgili dokümanların yapılan ikili kontratlara uygun halde düzenlendiğini ve Ortak Program Ofisi ile işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti lisana getirdi.
Türkiye’nin Rusya ile anlaşarak S-400 füze savunma sistemini alması kararının akabinde ABD, Türkiye’ye F-35 savaş uçağı modüllerinin teslimatını durdurduğunu açıklamıştı.