YENİLEME 1-Basında bugün – 27 Haziran Perşembe

(Reuters aşağıdaki haber/haber başlıklarının doğruluğu ve geçerliliğiyle ilgili sorumluluk taşımamaktadır)

ANKARA, 27 Haziran (Reuters) –

(Dünya, Cumhuriyet ve Sözcü gazeteleri eklendi)

MİLLİYET

— Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Trump ile görüşmelerimde bu (yaptırım) izlenimleri hiç almadım” dedi.

— İstanbul seçimlerinin akabinde iktisat gündemine odaklanan Türkiye'nin önde gelen gündemlerinden birisi Türkiye'de yatırım ortamını geliştirmek ve muteber finansal sistem olacak.

— Çeşitli nedenlerle kasvete giren işletmelerde, çalışan maaşlarının bir kısmının devletçe İşsizlik Fonu'ndan ödenmesini içeren kısa çalışma ödeneğinin müddeti üç ay uzatıldı.

— Facebook'un piyasaya sürmeye hazırlandığı sanal para ünitesi Libra, kripto para piyasasının birinci göz ağrılarında Bitcoin'e yaradı.

— İstanbul ve etrafındaki endüstriciler, endüstrinin yerleşiklik meselesine karşı “emlak sanayi modeli” teklifinde bulundu.

— TBMM'ye sunulan yasa teklifinin yasalaşması halinde metruk binalar süratle yıkılacak. Yıkım yetkisini bakanlığa devreden kanun teklifi, riskli yapıların dönüşümüyle ilgili düzenlemeleri de içeriyor.

HÜRRİYET

— Ve tezkere geldi. Yeni askerlik kanununun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte yaklaşık 100,000 askerin terhisi dün başladı.

— Yargının yeni yol haritası niteliğini taşıyan taslak pakette, istinafa çekidüzen verilirken, hakim ve savcılara coğrafik teminat getiriliyor.

— THY'nin 30 Boeing (NYSE:BA) 787-9 Dreamliner siparişinin birincisi dün İstanbul'a geldi. Siparişin kalanının filoya iştiraki 2023'e kadar sürecek.

— Sanayi Bakanı Varank, Macaristan ile nakliyatta uygulanan geçiş kotaları nedeniyle yaşanan sorunun tahliline yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

— Tatil göçü. Seçimler bitti, okullar kapandı. 5 milyon Türk yaz tatiline hazırlanıyor. Yunan adaları da artan ilgiden nasibini aldı.

— ABD Senatosu Diş Alakalar Komisyonu'nun Türkiye'ye karşı olan Ege ile Doğu Akdeniz'de gerginliğin daha da tırmanmasına yol açabilecek bir yasa tasarısını kabul etmesi Atina ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde memnuniyetle karşılandı.

SABAH

— Lider Erdoğan G-20 Zirvesi'ne katılmak için Japonya'ya hareketinden evvel değerli iletiler verdi: NATO ülkeleri birbirine yaptırım uygulayamaz.

— Temmuz'da maaşlar değişiyor. 12.5 milyon emekli, 3 milyon memur ile binlerce yaşlı, engelli ve hastasına bakanın gelirleri Temmuz'da artacak.

— ABD'li iş insanlarından S-400 reaksiyonu. ABD'nin Türkiye'yi S-400 üzerinden tehdit etmesi iki ülkenin de iş insanlarını rahatsız etti.

— ABD, Filistin-İsrail problemini çözeceğini ileri sürerek Yüzyılın Muahedesi planını adeta zorla hayata geçiriyor.

DÜNYA

— Üç kesimden de “teşviğe devam” sesi yükseliyor. Otomotiv, beyaz eşya ve mobilyada 30 Haziran’da sona erecek vergi indirimlerinin uzatılması isteniyor.

— Lojistiğin Alman devlerinden DHL’in Türkiye’deki şirketlerinden DHL Supply Chain, Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarını hızlandırdı.

— İstanbul hayat maliyetinde 209 kent ortasında 154. sırada.

— Etraf ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “İstanbul için Ömerli’de 1 milyon metrekare alana sahip bir yeri lojistik sanayi için planlıyoruz” dedi.

— Oxford Economics, robotların 2030 yılına kadar global imalat istihdamında 20 milyon insanın yerini alabileceğini duyurdu.

— Alpet İdare Şurası Lider Vekili Mustafa Ergi, şu anda 100’e yakın akaryakıt dağıtım şirketi bulunduğunu hatırlatarak “Birkaç yıl sonra bu sayının 40'ın üzerinde olamayacağını düşünüyorum” dedi.

— ABD-Çin ortasındaki ticaret savaşları kapsamında 300 milyar dolarlık Çin malına getirilen gümrük vergilerinin 2020 yılında global ekonomik büyümenin 0.4 puan azalmasına neden olabileceği belirtiliyor.

CUMHURİYET

— Ya saray ya parti. Muhalefetin “tek adam” yansısı sürerken AKP'de cumhurbaşkanlığı-liderlik modelini sorguluyor.

— Ulusal Eğitim Bakanlığı yerine vakfa bütçe. Saray'ın onayı ile Maarif Vakfı'na 541 milyon lira daha aktarılacak.

— Artırım listesi uzuyor. Motorine gelen artırımdan sonra akaryakıt de 20 kuruş zamlandı. 14 kuruş daha artırım bekleniyor. Et ve süt eserlerinde de fiyat artışı gündemde.

— KÖİ işbirliğiyle inşa edilen kent hastanelerinin halka yükü her geçen gün artıyor. Kent hastaneleri için bütçeye 3.7 milyar lira kira ödeneği konulurken, birinci beş ayda 3.9 milyar lira ödeme yapıldığı ortaya çıktı.

— Açlık sonu 2,067 lira. Dört kişilik bir ailenin yapması gereken toplam harcama fiyatı, son altı ayda 410 TL, son bir yılda ise 1,149 lira yükseldi.

— S-400'de çelişen açıklamalar. Reuters'a nazaran, ABD Savunma Bakan Vekili Esper, Türkiye'yi ekonomik yaptırımlar konusunda uyardı. Erdoğan, G-20 tepesinde görüşeceği Trump'tan “yaptırım” izlenimi almadığını açıkladı.

SÖZCÜ

— İmamoğlu'na Anadolu takviyesi %60'a çıktı. 26 kentte vatandaşlara “İstanbul'da yaşasaydınız kime oy verirdiniz” diye soruldu. Ankete katılanların %59.8 “İmamoğlu” karşılığını verdi.

— Bülent Arınç, parti kurmaya hazırlanan iki eski yol arkadaşıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: Babacan önder değil, Davutoğlu ise siyasi figür.

— Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl beş aylık bütçe açığının amacın %82.5'ine ulaştığını belirterek “Nur topu üzere yeni vergilere hazır olun” dedi.

— Merkez bankaları para musluğunu açıyor. FED, ECB ve Japonya Merkez Bankası, uygulamada olan genişleyici para siyasetine devam etme kararı aldı.

— Yıllık elektrik tüketimi, toplam üretim kapasitesinin %65'inde kaldı. Buna karşın yatırımların sürmesi, bölümde atıl santral oranını artırıyor.

— ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD ile Çin ortasındaki ticaret mutabakatının “yaklaşık %90 oranında” tamamlandığını belirtti.

Başa dön tuşu