YENİLEME 1-TCMB 4.5 yıl aradan sonra ilk kez indirime gittiği Temmuz’da politika faizini beklentilerin üzerinde 425 bp düşürdü

(Görüş ve detaylar eklendi)

İSTANBUL, 25 Temmuz (Reuters) – Merkez Bankası (TCMB) yeni atanan Murat Uysal'ın başkanlığındaki birinci toplantısında siyaset faizini beklentilerin üzerinde sert bir biçimde 425 baz puan düşürürken, böylelikle 4.5 yıllık ortanın akabinde birinci sefer faiz indirimi gerçekleşti.

TCMB'nin karara ait açıklamasında, şimdiki varsayımların yılsonu prestijiyle enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu'nda verilen öngörülerin bir ölçü altında kalabileceğine işaret ettiği ve bu çerçevede enflasyon görünümünü etkileyen tüm ögeler dikkate alınarak, siyaset faizinin 425 baz puan indirilmesine karar verildiği belirtildi.

Karar öncesi 5.74 düzeyinde olan dolar/TL, kararın akabinde birinci reaksiyon olarak 5.78'i test ettikten sonra 5.6550'ye kadar geriledi.

Böylece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 6 Temmuz'da faiz indiriminde gerekeni yapmadığı gerekçesiyle ani bir biçimde misyondan aldığı eski lider Murat Çetinkaya'nın kur krizi nedeniyle siyaset faizini sert bir biçimde 625 baz puan artırdığı geçen yılın Eylül ayından bu yana birinci sefer siyaset değişimine gidildi.

Politika faizi Eylül'den bu yana %24 düzeyinde bulunuyordu.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, haftalık repo faizinde beklentileri ile uyumlu bir faiz indirimine gidildiğini belirterek, “TCMB'nin enflasyon konusundaki iyimserliği evvelki toplantılara kıyasla artarak devam ediyor. İktisadi faaliyette de daha optimist bir fotoğraf çiziliyor ve dengelenmenin süreceğinin sinyali veriliyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Önümüzdeki periyoda dair para siyaseti duruşunda TCMB, daha temkinli bir gevşemenin sinyalini veriyor. Bu bağlamda bugünkü önden yüklemeli faiz indirimi akabinde yılın kalanındaki üç toplantıda haftalık repo faizinde 100'er baz puanlık (toplamda 300 baz puan) indirim beklentimizi koruyoruz.”

PPK açıklamasında enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve iktisattaki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük kıymet taşıdığı belirtilerek, “Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu halde gerçekleşmesi için para siyasetindeki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, nakdî sıkılığın seviyesi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak halde belirlenecektir” denildi.

Uysal misyona gelmesinin akabinde yaptığı birinci açıklamada para siyasetinde hareket için bir hareket alanı oluştuğunu söyleyerek, para siyasetinde makul bir gerçek getirinin korunduğu bir çerçeveyi temel alacaklarını belirtmişti. Reuters'ın anketine nazaran başkanlık vazifesi değişimi öncesinde 100 baz puan civarında olan faiz indirim beklentileri Uysal'ın atanması akabinde 250 baz puana kadar yükselirken, beklentiler 100-500 baz puan üzere geniş bir aralıkta oluşmuştu. karşılık Reuters'ın kaynaklara dayandırdığı bir habere nazaran ansızın vazifeden alma kararı, Çetinkaya'nın Haziran'da 300 baz puan faiz indirimi yapma talebini geri çevirmesinin akabinde alındı. Bu durum ise PPK öncesinde piyasada beklentilerin üzerinde faiz indirimi yapılabileceği tasası oluşturmuştu.

Benzer gelişmekte olan ülkelerde ortalamada 270 baz puan civarında olan gerçek faiz, karar öncesi %24 düzeyinde olan siyaset faizi ve %15.7 civarında olan enflasyon dikkate alındığında Türkiye'de 830 baz puan civarında bulunuyordu. Ekonomistlere nazaran bu durum TCMB'ye 500-600 baz puan civarında faiz indirimi imkanı sunsa da Türkiye'nin düşük kredi notu ve risk priminin hala benzerlerinin çok üzerinde olması indirimin daha düşük çaplı olmasını gerekli kılıyordu.

PPK açıklamasında son devirde açıklanan bilgilerim iktisadi faaliyetin ölçülü bir toparlanma eğilimi sergilediği belirtilerek, “Önümüzdeki devirde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği; enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal şartlardaki kısmi güzelleşmeyle birlikte iktisattaki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari süreçler istikrarındaki güzelleşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir” denildi.

Metinde yakın devirde global iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı istikametli risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para siyaseti adımları atma mümkünlüğünün güçlendiğine dikkat çekildi.

Enflasyona görünümündeki güzelleşmenin devam ettiği, yılın ikinci çeyreğinde enflasyon işlenmemiş besin ve güç fiyatlarındaki yavaşlamanın da katkısıyla besbelli bir düşüş sergilediği belirtilen açıklamada, iç talep gelişmeleri ve mali sıkılaştırmanın tesirlerinin enflasyondaki düşüşü desteklediği belirtildi.

Görüşler için –> tam metin için –> Long-awaited rate cut png

https://tmsnrt.rs/32NfGfN

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

Başa dön tuşu